Ruuti pääsi Tomin kanssa fasaani kanakoirien erikoiskokeeseen vielä viimeistä kertaa nuorten luokkaan. Ja kyllä kannatti, sillä sieltähän napsahti vahva NUO2-tulos vain 3pistettä vaille 1-tulos.

Tässä Tomin kertomana kokeen kulkua:

Eka riistatyö oli sellaisessa mäen rinteessä olevassa pusikossa. Polkasin mennessäni yhden linnun ilmaan. Ruuti paineli puskassa ja tuomari kysyi että seisooko koira vastasin että ei. Tuomari käski ottaa koiran pois sieltä ja lähdettäisiin jatkamaan vastakkaiseen suuntaan. Edelinen koira oli juuri tehnyt riistatyön samaisessa pusikossa. Näin 20m ruutin edessä juoksevan fasaaneita ja huusin heti Ruutin pois, kun ajattelin että nuo juoksevat linnut ei tiedä mitään hyvää. Ruuti tulikin pois sieltä ja mennessämme kohti tuomaria se yht´äkkiä pysähtyi ja otti täysin avoimella paikalla tiukan seisonnan. Aikailin sen ilmottamisessa, kun ajattelin että se seisoo sen potkaisemani linnun hajuja ja kun aikaisemmissa kokeissa on ollut niitä tyhjiä seisontoja. Ruuti ei kuitenkaan purkanut seisontaa vaan seisoi kiinteästi paikallaan ja se oli pakko lopulta ilmoittaa seisonnaksi. Ruuti otti käskystä 15m nopean avanssin ja lintu nousee avoimelta paikalta suoraan ilmaan ja Ruuti hyppää perässä 1,5m korkeuteen ja alas tullessaan jää paikoilleen. Tuomari antaa luvan kytkeä koiran.

Toinen Riistatyö fasaanitarhan takana. Tarhan ja koiran välissä pieni mäki. Ruuti etenee pelon reunalta mäen alle seisahtaa ja katselee minua. En oikeen taas tiedä mitä tehdä, tarhaltakin tulee paljon hajuja en ilmoita seisontaa... Menemme tuomarin kanssa koiran viereen ja hän kehuu, että tästä on enää pieni matka tiedotukseen, kun koira kyselee noin neuvoa, että mitä tehdään. Tuomari neuvoo käskemään koiran vielä hakuun, kun seisonta ei ole mitenkään varma ja Ruuti kyselee apua. Ruuti etenee hieman ja taas seisahtaa. Käsken hakuun. Se menee mäenpäälle seisoo hetken en ehdi ilmoittamaan edes seisontaa, linnut ilmaan koira paikallaan ja ammutaan ilmaan. Luulin, että se oli törmäys tai joku mikä lie ainakaan en ilmoittanu seisontaa, eli en pitänyt sitä minään. Tuomarin mielestä se kuitenkin oli täydellinen riistatyö ilman etenemistä.


Nyt olikin vuorossa kylmän linnun nouto. Ruuti paikallaan ammuttaessa menee käskystä linnulle ja tökkii sitä. Menee 20m sivuun nuuskii maata,  ja kaivelee eikä meinaa tulla käskystä luokse. Lopulta tulee ja uudella käskyllä tuo linnun noin 2m päähän ja pudottaa siihen. Ei tuo lähemmäs ja tuomari hyväksyy suorituksen. Pitkällä kädellä hieman kurkottamalla linnun kuulema saa otettua maasta.

 

Poppa pääsi samaisena päivänä starttaamaan Purinalla agikisoihin. Agiradalta tuloksenamme harmittava 5 (pituuden vika palikka juuri ja juuri kaatui) ja hyppikseltä tuloksenamme 10 (kaksi rimaa alas). Nuo kaksi rimaa tuli samantyylisissä kohdissa eli putken ja pussin jälkeen, minä molemmissa reippaasti edellä ja hypyillä suoraa etenemistä eli pitääpä jatkossa muistaa ohjata tarkemmin vastaavanlaiset paikat ja yrittää vähäisempää vedättämistä. Radat oli molemmat sairaan hyvät ja sujuvat eli vaikka ei nollaa tipahtanut niin tyytyväinen voin olla.